top of page
pontus%20filmar_edited.jpg

UPPDRAGSUTBILDNING

Lär era medarbetare att göra film på en dag! Videoproducenten Pontus Wikström kommer ut till er och under dagen genomför vi filmövningar, ni klipper ihop egna filmer och får individuell konsultation inom det ni behöver lära er.

Välj mellan en dag som fokuserar på att filma och en som fokuserar på videoredigering.

Här är en av filmerna vi spelar in under kursdagen, en nyttig övning i hur man med videoklipp filmade från olika håll sätter ihop en film. En övning som brukar locka till många skratt från kursdeltagarna under inspelningen!

KURS I ATT SKAPA FILM

 

SÅ GENOMFÖRS UTBILDNINGEN:

 • Innan kursdagen går era medarbetare onlinekursen VIDEO FÖR SOCIALA MEDIER, det tar ungefär tre timmar och man kan ta lektionerna när det passar. Här lär de sig de teoretiska grunderna i filmskapande.

 • En tid senare kommer videoproducenten Pontus Wikström ut till er, och under en dag genomför vi filmövningar, ni klipper ihop egna filmer och har individuell konsultation inom det ni behöver lära er.

DETTA BEHÖVER MAN HA MED SIG:

 • En mobiltelefon att filma med.

FÖRKUNSKAPER

 • Inga speciella, passar alla yrken.

pontus sv kurs stillbild.jpg

KURSLEDAREN
PONTUS WIKSTRÖM

Kursledaren Pontus Wikström har varit professionellt verksam sedan 1980-talet med regi, filmfoto, redigering och manusskrivande. Uppdragsgivare har varit offentlig sektor och företag, men han har även skrivit och regisserat en TV-serie för SVT, samt skådespelat i filmer och serier. Vid sidan av detta har han utbildat journalister i TV, samt varit handledare på Luleå tekniska universitets utbildning i att skriva filmmanus. 

Den senaste tiden har Pontus jobbat som marknadskommunikatör åt en branschorganisation för besöksnäringen, samt skapat en onlinekurs för Studieförbundet vuxenskolans personal i hur de kan använda sociala medier för att marknadsföra och informera.

Ser du “death by Power Point” framför dig när du hör ordet onlinekurs? Mina videolektioner är illustrativa och pedagogiska filmer och består av levande videobilder. Jag vill inte slösa bort din tid, så jag tar bara upp bara upp det som är nödvändigt att kunna för att du ska nå dina mål.

Här går jag på 19 minuter igenom grunderna i videoredigering. Ungefär så här ser de flesta redigeringsprogram för video ut. Jag rekommenderar Adobe Premiere Rush eller Pro för kursen, det går att ladda ner testversioner av dessa inför kursen. 

KURS I ATT REDIGERA FILM

 

SÅ HÄR GENOMFÖRS UTBILDNINGEN

 • Innan kursdagen går deltagarna en onlineutbildning kring videoredigering, det tar ungefär två timmar och man kan ta lektionerna när det passar. Man får även installera ett program för videoredigering i sin bärbar dator.

 • En tid senare kommer videoproducenten Pontus Wikström ut till er, och under en dag genomför vi filmövningar, klipper ihop egna filmer och har individuell konsultation inom det ni behöver lära er.

pexels-fox-1595391.jpg

VIDEO FÖR SOCIALA MEDIER - UPPDRAGSUTBILDNING

SCHEMA PÅ KURSDAGEN

 

09.00 Vi går igenom onlinekursen som deltagarna genomfört och om där fanns några frågor.

 

09.30 Vi filmar och klipper ihop den första filmen, man jobbar i grupper av två.

 

11.00 Vi filmar och klipper ihop den andra filmen efter ett färdigt manus. Man jobbar i grupper av tre där två personer skådespelar och en filmar. Vi turas om så att alla får varsin film. Kursledaren går runt och hjälper till.

12.00 -13.00 Lunch

13.00 Vi fortsätter med inspelning och redigering av film 2. Deltagarna får individuell handledning av kursledaren i hur man redigerar.

14.00 Fika, samtidigt som man redigerar sin film. 

14.20 Deltagarna får sätta sig i grupper om tre och ta fram en idé till en egen film, som sedan spelas in och klipps ihop. 

15.10 Vi ser igenom filmerna. Deltagarna får individuell konsultation kring frågor man kan ha hur man gör film, om man önskar.

16.00 Avslutning.

 

DETTA BEHÖVER NI TILL KURSEN

 • En mobiltelefon som har plats för tio minuter video

 • En gratisapp för att redigera video, tips fås i onlinekursen.

team-of-programmer-working-to-find-solution-to-problem-and-coding-technologies-in-a-softwa

LÄR DIG REDIGERA VIDEO - UPPDRAGSUTBILDNING

Kursen riktar sig till dig som vill lära dig att klippa ihop filmer. Under dagen får deltagarna att lära sig göra ett videoreportage -  en film där den bärande informationen består av intervjuer, berättarröst eller en kombination av dessa. Genom att förstå hur detta görs kan deltagarna sedan skapa alla typer av filmer!


DETTA KOMMER DU ATT LÄRA DIG

 • Du kommer att ha förståelse för hur en film är uppbyggd.

 • Du kommer att ha kunskaper i hur man planerar inspelningen, hur man samlar ihop de bilder man behöver samt hur man spelar in en berättarröst med bra ljudkvalitet.

 • Du kommer att lära dig hur på strukturerar upp det insamlade materialet och på ett effektivt sätt redigerar det.

 • Du kommer att få grundläggande kunskaper hur man skapar filmer som är uppbyggda av grafik (tillsammans med stillbilder eller video). 

 • Du kommer att ha förståelse för hur man redigerar film i programmet Adobe Premiere Pro eller Rush.

SCHEMA PÅ KURSDAGEN


09.00 – 10.00 Vi tar upp frågor kursdeltagarna kan ha kring den genomförda onlinedelen av kursen.

Vi går igenom hur ett videoreportage är uppbyggt. Ser exempel på filmer där man använder sig av berättarröst och intervjuer.


Vi tittar på hur det filmade materialet till ett reportage ser ut innan man klipper ihop det. Går igenom vad det är viktigt att man får med sig hem för att kunna klippa ihop reportaget. 


10.00 – 12.00 Vi tittar på hur man tar in det man filmat i datorn. Hur man strukturerar upp det och väljer ut det bästa i materialet. 


Vi går igenom hur man klipper ett reportage; hur man väljer ut det bästa i en intervju, hur man använder sig av inklippsbilder, vilken information man behöver tillföra i form av berättarröst eller grafik.


Övning att klippa ihop ett reportage i den egna datorn under handledning startar. Kursdeltagarna arbetar individuellt med ett videomaterial de laddat ner innan kursdagen. Man spelar in en berättarröst som man lägger på filmen.  


12.00 – 13.00 Lunch


13.00 – 16.00  Deltagarna fortsätter att klippa ihop ett reportage i den egna datorn under handledning.


Vi ser igenom de olika versionerna av reportaget som deltagarna klippt ihop.
 

Vi går igenom hur man kan skapa snygga filmer med grafiska element, samt hur man kan skapa undertexter i filmerna.


Vi går igenom hur man skapar filmer i olika format; liggande samt kvadratiska filmer och på vilka publiceringsplattformar de ska användas. 

Individuell rådgivning kring videoproduktion för den som önskar.

BOKNING OCH PRISER

KURSEN I ATT SKAPA FILM

 • Kursen behöver minst två deltagare för att genomföras och högst 21 st. 

 • Priset för kursdagen inklusive onlinedelen varierar mellan 8 000 kr och upp till 20 000 kr exkl moms beroende på antal deltagare.  

KURSEN I ATT REDIGERA FILM

 • Minst två men högst sex deltagare på kursen.

 • Pris för två personer är 6  500 exkl moms, och för sex personer 17 500 kr exkl moms.

bottom of page